De toekomst is elektronisch

De evolutie van elektronisch betalen

Met een aandeel aan cash betalingen dat nog altijd hoger ligt dan het aantal elektronische betalingen, is België een van de slechtere leerlingen in de Europese klas. Toch zien we al lang een kentering in het gedrag van de Belgische consument. In 2019 bedroeg het aantal betalingen waar cash aan te pas kwam nog ongeveer 58 % van het totaal aantal, goed voor zo’n 33% van de totale transactiewaarde. Daar bracht de wereldwijde pandemie verandering in, met een verhoogd aantal online en elektronische betalingen. Er werden maar liefst 10 % meer elektronische transacties opgetekend in 2020 dan in het jaar voordien. Omdat heel wat winkels voor onbepaalde tijd zijn gesloten geweest, zijn de cijfers van het voorbije jaar echter met omzichtigheid te behandelen, maar toch spreken experts van een blijvende trend. De voordelen van elektronisch betalen zijn dan ook groot: veiliger, hygiënischer én eenvoudiger, en net dát heeft de consument nu ook ingezien.

Aardverschuiving

Dat mensen gewoontedieren zijn, is een gekend fenomeen. Hoewel elektronische transacties (waarvan contactloos betalen een groot onderdeel is) al lang aan een opmars bezig zijn, bleek bij de meer hardleerse consument cash geld moeilijk uit te bannen. Tot de pandemie mensen verplichtte kennis te maken met de voordelen die cashloos betalen te bieden heeft. Het verdwijnen van steeds meer geldautomaten, de verminderde kosten van elektronisch betalen voor de consument én de ondernemer, en ook de komende wetgeving waarbij elke handelszaak verplicht zal worden een elektronisch betaalmiddel aan te bieden, zijn echter factoren die nóg meer in de kaart van de cashloze trend spelen.

Waarom kiezen voor elektronisch als handelszaak?

Kiezen voor ‘less cash’ biedt enkel voordelen. Zo zijn klanten meer geneigd tot het maken van een impulsaankoop wanneer elektronisch betalen mogelijk is en ze geen fysiek geld op zak hebben dan wanneer enkel cash wordt aanvaard.

Toch heeft elektronisch betalen lang de kwalijke reputatie gehad duur te zijn. De kosten van elektronisch zijn echter een pak transparanter én beperkter dan bij cash transacties.

De kans op fraude (valse briefjes) en vergissingen is bijvoorbeeld beduidend groter bij cash geld dan bij een elektronische betaling. Bovendien is ook de wet op de afrondingen niet van toepassing op elektronische betalingen, waardoor elk bedrag ten volle kan worden aangerekend aan de klant. Tenslotte zijn ook de opslag, het tellen en wegbrengen van geld logistieke, tijdrovende en budgettaire investeringen die moeten worden gemaakt in een cash kassasysteem.

Benieuwd naar de kost van cashless voor jouw handelszaak? Volg de stappen in onze configurator en ontdek de eenmalige en de terugkerende kosten waaraan je je kan verwachten.

Een partner in betalingen met oog voor de toekomst

Zowel elektronisch betalen als contactloos betalen zijn aan een stevige opmars bezig. Reden te meer om te kiezen voor een betaalpartner met oog voor de toekomst, met betaaloplossingen die future proof zijn, maar ook de huidige consument niet uit het oog verliezen. De terminals die Paypad aanbiedt zijn eenvoudig in gebruik, veilig én snel. Bovendien word je door een van onze experts op weg geholpen bij het instellen van de betaaloplossingen van jouw keuze.

Informeer je over onze mogelijkheden.

Elektronisch betalen binnenkort verplicht in elke winkel

Het voorbije decennium stond financieel in het teken van de opmars van elektronisch betalen. Eenvoudiger, veiliger én – sinds 2020 een belangrijke factor – hygiënischer dan zijn papieren tegenhanger.

Onze minister van financiën liegt er niet om: elektronisch betalen moet kunnen in élke handelszaak. Tegen begin 2022 is het dan ook verplicht om als handelszaak een elektronisch betaalmiddel aan te bieden, hetzij contactloos (bvb via Payconiq), hetzij via een betaalterminal.

Reden te meer dus om de verplichtingen voor te zijn en je nu al te verzekeren van een toekomstgerichte partner in betaaloplossingen. Bij Paypad houden we de vinger aan de pols en bieden we betaalterminals aan die geschikt zijn voor de consument van vandaag én van de toekomst.

Scroll naar boven